Vaš dom

Kao i sve druge varijante dekoracije tako i rasvjeta ima jednaku važnost u uređenju Vašeg doma. Ima više stvari koje mora da uradi ali glavne dvije su:  ostvariti učinkovito i zdravo osvjetljenje, ali i biti dekorativni element doma.Glavni problem je u tome sto su već opremljeni domovi izgubili mjesto za montažu nove rasvjete. Do prije nekoliko godina stanovi su se gradili prema načelu – uštedi što više možeš – pa se u gotovo svakoj prostoriji mogla pronaći samo jedna sklopka za jedno rasvjetno tijelo, i to ono postavljeno na stropu, u sredini prostorije. U novijim zgradama vodi se računa o modernijem načinu života, pa ćete danas, uglavnom, uz središnje stropno osvjetljenje u svakoj prostoriji pronaći i barem dva-tri izvoda na zidovima ili stropovima za dodatna rasvjetna tijela. Dok u starije dizajniranim stanovima morate da unistavate već završene radove na zidovima i plafona radi provodjenja novih instalacija. Mada postoji i drugi način a to je povezivanje svjetiljki na najblize utičnice.
Dobra je ideja i izrada unikatnih svjetiljaka.

Osnovna su pravila kojih se treba držati pri izboru i razmještanju rasvjete:

– namjena i funkcija prostorije prije svega te pravilo da dizajn rasvjetnih tijela treba uklopiti u dizajn namještaja i ostalih sitnica u prostoriji.

 

KUHINJA

Kuhinja je puna tehničkih uredjaja. A cest problem je što rasvjetna tijela postoje samo na sredni prostorije i prilikom rada na nekim od uradjaja korisnik dobija malo a u nekim situacijama čak i premalo osvjetljenja. Međutim, svakako bi trebalo osigurati svjetlo uz radnu ploču (to su najčešće duge, fluo lampe (fluo svjetiljke ili slične štapne svjetiljke smještene uzduž zida na kojem je radna ploča) te veliko, snažno i ugodno rasvjetno tijelo na sredini prostorije. Kako su kuhinje u nas najčešće male kvadrature, nije ih teško kompletno osvijetliti i ukloniti sjene.Ukoliko je trpezarija u sastavu kuhinje treba obratiti paznju da se osvjetljenje uradi tako da je najveća količina osvjetlnja na stolu za ručavanje. Za centralnu stropnu rasvjetu u većini prostorija, dakle ne samo u kuhinji, preporučuju se od 450 do 700 luxa, a još su bolje je ukoliko se rasvjeta uradi sa dimovanjem (tako ćete moći da kontrolišete i količinu svjelosti u prostorijama kao i uštedjeti na električnoj energiji). Svjetlo uz radnu ploču treba biti umjereno, a u trpezariji iznad prostora za jelo toplo i meko.

 

KUPATILA

Rasvjeta u kupatilima je uglavnom klasična.Radi se o rasvjeti u ormariću sa staklom , uz eventualni dodatak jedne zidne ili plafonske svjetiljke. Takav raspored uglavnom funkcionalno zadovoljava, pri čemu je važno da žarulje budu dobrog kvaliteta, jer treba osigurati dobru vidljivost ispred ogledala kao i cijelog kupatila. Svako drugo svjetlo u kupatilu  zapravo ima svrhu poboljšanja ugođaja, služi za veće uživanje pri boravku u njemu.

 

SPAVAĆA SOBA

Spavaća soba je prostorija u kojoj rasvjeta nema veliku primjenu. Uglavnom radi po nekoliko desetina minuta na dan. Ima službu pripreme korisnika za spavanje i ukoliko je u sobi gardarober, mada veliki broj korisnika voli da čita pre spavanja u spavaćim sobama pa u tu svrhu treba osigurati kvalitetne svjetiljke, dobro usmjerene i sa žaruljama manje snage.

 

DNEVNA SOBA

Dnevna soba je središte svakog domaćinstva i mjesto gdje se provodi najviše vremena. To je mjesto gdje se ukućani okupljaju, vode porodični razgovori, mjesto gdje se uživa uz TV, lap-top, sluša muzika kao i diskutuje i druži sa prijateljima,gostima itd. Zato bi u toj prostoriji trebalo osigurati više rasvjetnih tijela. Dnevna soba ima jednu veliku prednost pred drugim prostorijama Vašega doma, jer će u većini drugih prostorija sam namještaj zapravo diktirati položaj rasvjete, a u dnevnoj se sobi možete najviše igrati, npr. samostojećim svjetiljkama, koje možete postaviti gdje Vama odgovara. Za dnevnu se sobu preporučuju, osim klasičnih stropnih i samostojećih svjetiljki, i zidne svjetiljke postavljene na različite visine te puno manjih svjetiljaka, koje se postavljaju na komode, stolove itd. Glavna je njihova zadaća, naravno, rasvjeta, ali i stvaranje ugodne i tople atmosfere. U dnevnoj sobi, i kuhinji dobar se učinak postiže osvjetljivanjem vitrina i komoda sa staklom. Takva vrsta rasvjete se postiže sa LED trakama i LED spotovima. Rasvjetom koja se rasipa preko upotrebnih predmeta mijenja se boja svjetla, pojačava toplina prostora i bolje izražava vlasnikova osobnost. U dnevnim sobama osvjetljenost bi trebala da bude, zavisno od svrhe, od 200 do 600-700 luxa što se može postići postavljanjem više razdvojenih rasvjetnih tijela na različite prekidače(dimere, tastere ili pametne (SMART) opcije).

 

RADNE SOBE

Radnih soba uglavnom u našim domovima nema a najčešće ih zamjenjuju radni stolovi sa računarima. Tu je najčešća rasvjeta stolna svjetiljka koje ima svih vrsta, kvaliteta i cijene, a ako imate veći radni prostor, za njega vrijedi to da bi trebao biti veoma dobro osvijetljen – sve sjene i tamne uglove  treba pokriti, a svjetlo treba biti hladnije nego u kuhinji. Trebalo bi da je čisto i zdravo da se oči ne bi naprezale.