Indirektna rasvjeta

Krajem prošlog vijeka, arhitekti su počeli opremati prostore kako poslovnog tako i privatnog karaktera sa INDIREKTNOM RASVJETOM. Šta to zapravo znači?To znači da se radi o spuštanju dijela stropa kako bi se mogla izvesti linearna rasvjeta koja daje izgled stropu kao da nema osvjetljenja.
Razlikuju se dva tipa ovakve rasvjete:
Tip1 – je spuštanje rubnog dijela stropa dok centralni dio ostaje u originalu. U procjep između novog (spuštenog) stropa i originalnog stropa, stavlja se linearni izvor svjetla, koji kada se upali, odsjajem do stropa, daje posebno difuznu rasvjetu cijelom prostoru. U početku se rasvjeta emitirala iz fluorescentnih cijevi dok se u novije vrijeme koriste LED trake.

Na slijedećj skici je objašnjen spomenuti tip indirektne rasvjete:

Skica indirektne rasvjete

Spomenuto je već prije, osim sa stropom, efekti indirektne rasvjete izvedivi su i sa zidom, a to je posebno traženi efekt u specijalnim prostorima (wellness, diskoteka, caffe bar …). U današnje vrijeme, moguće je ostvariti zaista visoke estetske efekte ovim tipom rasvjete, što najbolje mogu pokazati fotografije realiziranih projekata:

Tip 2 –  je spuštanje centralnog dijela stropa dok rubni dio ostaje u originalu. U procjep između novog (spuštenog) stropa i originalnog stropa stavlja se rasvjeta. Ovo su neki od završenih projekata: