Ekologija i rasvjeta

Energetska učinkovitost često je sinonim za ekološku rasvjetu. Financijske uštede su važne, međutim svjetiljka koja rasipa svjetlost iznad razine horizonta u nebo, okolinu ili spavaće sobe, i dalje će biti neekološka te će uzrokovati svjetlosno onečišćenje uz narušavanje ljudskog zdravlja i remećenje ekosistema.

Skica

Neekološka rasvjeta većinu svjetlosti rasipa iznad horizonta dok ekološki ispravno postavljena rasvjeta svijetli u pravcu horizonta manje od 2%.

Svjetlosno je zagađenje pojam koji je odavno poznat u gradovima
 – ako se zemaljska kugla gledana noću iz svemira, može se vidjeti da su najosvjetljeniji dijelovi gradovi. Dakle, ako ste imalo ekološki svjesni znat ćete da nije potrebno da uvijek budu upaljene žarulje u hodnicima i prostorijama u kojima trenutno nitko ne boravi, ali nitko Vam ne može zabraniti da većim brojem rasvjetnih tijela postignete što bolji ugođaj u svome domu. To znači da ćete u dnevnoj sobi upaliti sva postojeća rasvjetna tijela kad Vam dođe nekoliko prijatelja, međutim kada s obitelji gledate televiziju, trebali biste ostaviti upaljenu manju svjetiljku koja pruža indirektno svjetlo, a kada čitate, potrebna Vam je samo jedna mala svjetiljka koja osvjetljava knjigu. Ono što na prvi pogled može izgledati kao rastrošnost (postavljanje većega broja instalacija, utičnica, prekidača, rasvjetnih tijela) dugoročno je zapravo štednja.

Ekološka rasvjeta mora biti:

  • energetski učinkovita
  • zasjenjena i usmjerena
  • odgovarajuće “boje” svjetlosti
  • umjerenog intenziteta
  • opravdana

Naime, ako imate samo jedno ili dva rasvjetna tijela u prostoriji, ona su gotovo uvijek veće snage i upalit ćete ih uvijek kad ste u prostoriji (nemate druga), međutim ako imate više različitih rasvjetnih tijela na raspolaganju, rjeđe ćete paliti ona jača i na taj ćete način zapravo štedjeti (tj. pridonositi i okolini i vlastitom novčaniku).