Dekorativna rasvjeta

Dekorativnom rasvjetnom nazivamo onaj dio rasvjete koji služi ukrašavanju objekata ili prostora, stvarajući pritom posebne svjetlosne efekte. U grupu ekorativne rasvjete spadaju  podne svjetiljke, stolne svjetiljke, zidne svjetiljke, viseće svjetiljke te plafonjere.Takodje, trebam imati na umu da postoji dekorativna rasvjeta za enterijere, kao i za eksterijere. Ona omogućava da naglasimo sve one elemente koje mi zelimo i koje smatramo bitnim.

U enterijeru, sama svjetiljka predstavlja dekorativni element interijera i njen oblik, boja, materijali od kojih je izrađena, dimenzija…Osim spomenutog, susrećemo uglavnom LED proizvode, koji se koriste za posebne efekte (indirektna stropna rasvjeta, indirektna podna rasvjete, konturna rasvjeta namještaja, zvjezdano nebo, …).

U domeni vanjske dekorativne rasvjete, svjetiljke će u najvećem broju slučajeva biti sakrivene i uopće se neće primjećivati. Ono što će se vidjeti jeste efekat svjetla, koje je usmjereno na posebne arhitektonske detalje i kompozicije umjetničkih djela.
Rasvjeta parkova, vrtova i šetališta takođe spada u vanjsku dekorativnu rasvjetu, ali o tome će biti više riječi u slijedećim tekstovima.