Atmosfera doma

Atmosfera prostora u kojem boravimo mnogo zavisi o svjetlu i rasvjeti, jer je upravo ona kreator atmosre sa 75%.  Čak i vrhunski prostori opremljeni najskupljim namještajem i umjetničkim djelima, ako imaju neprimjerenu rasvjetu neće biti atraktivni niti privlačni.
Pod svjetlom i rasvjetom podrazumjevamo dnevno, prirodno svjetlo kao i umjetno (noćno) svjetlo a balans između ta dva koncepta mora biti ostvaren. Kaže se da dnevno svjetlo treba ograničavati da bi postalo ugodno, dok umjetno treba projektirati kako bi ostvarilo ostvarilo svoju svrhu.Smisleno korištenje dnevnog svjetla osigurati će ugodnost u prostoru ali i  znatne uštede na električnoj energiji potrebnoj za rasvjetu.

Ograničavanje dnevnog svjetla ostvarujemo raznim preprekama za svjetlo kao što su venecijanska sjenila, brisolee, pergole, raslinje, … Jedan od primjera smislenog korištenja dnevnog svjetla je zasađivanje zimzelenih stabala neposredno uz našu kuću s južne strane. Ta stabla će tokom ljeta stvarati ugodnu sjenu i štititi prostor od prevelike insolacije, dok će za vrijeme zime, propuštati veliku količinu sunčevog svjetla prema našoj kući, čime će u određenoj mjeri sudjelovati i u zagrijavanju prostora interijera.
Umjetno svjetlo dizajniramo prema namjeni prostora, ali u skladu s drugim elementima interijera, kako bi stvorili potpunu sliku i do kraja definisali prostor. Tako nam u dnevnom boravku, koji je prije svega zamišljen kao prostor opuštanja, ugodnost pruža više manjih izvora svjetla (i svjetiljki) raspoređenih uokolo po prostoru. Možemo reći da se radi o stvaranju ugodnosti kao da je prostor ispunjen svijećama. Uz prostor za čitanje ili gledanje televizije, postaviti ćemo neki jači izvor svjetla s mogućnošću regulacije, da bi ga mogli prilagoditi svojim potrebama.
Kuhinja mora imati nešto jači izvor svjetla iznad stola (uz preporuku da i taj bude uz mogućnost regulacije intenziteta svjetla, radi želje da i ovdje stvorimo intimnu atmosferu). Djećja soba mora imati funkcionalno svjetlo (na stropu) kao i radno svjetlo (na stolu) u relaciji s uzrastom djeteta. Morate znati kako je dječja soba, djetetu ujedno i dnevna soba.

Kupaonicu je potrebno rasvijetliti tako da se zadovolje sve potencijalne potrebe u tom prostoru. Radi se o brijanju i šminkanju, tuširanju i kupanju, ali i održavanju kupaonice. Iz svih navedenih razloga savjetujemo nešto jače plafonsko svjetlo u centralnom dijelu kupaonice te obavezno vertikalno postavljena dva linearna izvora svjetla s obje strane ogledala. Time se ostvaruje se potpuna rasvjeta lica i vrata, čime se osiguravaju uslovi za bezprijekorno šminkanje i brijanje. Svjetiljke blizu izvora špricanja vode moraju biti zaštićene od prodora vode.
Predsoblja i stepenice se rasvjetljavaju isključivo funkcionalno u manjim prostorima, dok se zaista atraktivno mogu rasvijetliti ako se radi o većim prostorima.