Ambijentalna rasvjeta

Ambijentalnom ili radnom rasvjetom nazivamo rasvjetu koja služi za ostvarenje opšte rasvjetljenosti sa ciljem stvaranja osjećaja sigurnosti, ublažavanja prejakih kontrasta,takodje se koristi kao dekorativna rasvjeta.

U domenu enterijera, radi se u glavnom o stropnoj rasvjeti, koji se baziraja na fluorescentnim cijevima ili kompatnim fluorescentnim izvorima (štedne svetiljke) dok ih u novije vrijeme mijenjaju sve vrste LED rasvjetnih tijela. Za pojedine prostorije u stanu, ova rasvjeta je ujedno i radna rasvjeta, pa mora biti pažljivo isplanirana, kako se ne bi ugrozio efekt aktivnosti koja se u tom svjetlu odvija, a ujedno kako se ne bi trošilo previše energije. Radna rasvjeta je takodje rasvjeta garaže,tavana i podruma, gdje nam nije potrebno ostvarivati posebne efekte, već samo osigurati dovoljnu količinu rasvjetljenosti.

Osim navedenih, postoje i drugi prostori u stanu kojima je dovoljno osigurati radnu rasvjetu, a to su sanitarije, hodnici, kuhinje … U tim prostorima ili ne boravimo dugo ili nam je potrebna relativno visoka količina rasvjetljenosti bez posebnih efekata. Naravno ovo vrijedi i za vrtiće, škole, urede, …

Ambijentalna rasvjeta otvorenih vanjskih prostora načelno je cestovna rasvjeta, kojom se osigurava potrebna rasvjetljenost za učesnike u saobraćaju, bilo da se govori o motornom ili pješačkom saobracaju. Ove svjetiljke se u načelu uključuju automatski, kada prirodna rasvjetljenost padne ispod određene količine.

Osim navedenoga, ambijentalna rasvjeta se koristi i u kontekstu dekorativne rasvjete fasada znamenitih zgrada, kada se njome ispunjavaju pretamna mjesta ostala nakon rasvjetljavanja detalja. Time se ublažava preveliki kontrast i ostvaruje mekana percepcija plastike rasvjetljenog objekta.

Govoreći o uštedama na energiji, savjetujemo Vam uportebu senzora prisutnosti, koji će automatski paliti rasvjetu kada neko uđe, te je ugasiti kada u prostoru nema nikoga.Osim ušteda, senzori će Vam osigurati nesmetano nošenje stvari, bez potreba da upotrebom sklopke uključujete odnosno isključujete rasvjetu.