Savjeti

Ambijentalna rasvjeta

Ambijentalnom ili radnom rasvjetom nazivamo rasvjetu koja služi za ostvarenje opšte rasvjetljenosti sa ciljem stvaranja osjećaja sigurnosti, ublažavanja prejakih kontrasta,takodje se koristi kao dekorativna rasvjeta..


Proračun isplativosti za LED rasvjetu

Tokom 50.000 sati koliko traje jedna LED žarulja, potroše se 42 obične žarulje što iznosi ukupno 31,5 KM u prodavnici, računajuči da jedna obična žarulja kosta 0,75 KM.


Indirektna rasvjeta

Krajem prošlog vijeka, arhitekti su počeli opremati prostore kako poslovnog tako i privatnog karaktera sa INDIREKTNOM RASVJETOM. Šta to zapravo znači?To znači da se radi o spuštanju dijela stropa kako bi se mogla izvesti linearna rasvjeta koja daje izgled stropu…..


Ekologija i rasvjeta

Energetska učinkovitost često je sinonim za ekološku rasvjetu. Financijske uštede su važne, međutim svjetiljka koja rasipa svjetlost iznad razine horizonta u nebo, okolinu ili spavaće sobe, i dalje će biti neekološka te će uzrokovati svjetlosno onečišćenje uz narušavanje ljudskog ….


Atmosfera doma

Atmosfera prostora u kojem boravimo mnogo zavisi o svjetlu i rasvjeti, jer je upravo ona kreator atmosre sa 75%.  Čak i vrhunski prostori opremljeni najskupljim namještajem i umjetničkim djelima, ako imaju neprimjerenu rasvjetu neće biti atraktivni niti privlačni…..


Preporuka za dnevnu sobu

U današnje vrijeme dnevne sobe predstavljaju višenamjenske prostore u kojima se gleda televizija, spava, jede, komunicira ili čita. U dnevnom boravku uz pomoć prilagodljive rasvjetne šeme veoma……


Dekorativna rasvjeta

Dekorativnom rasvjetnom nazivamo onaj dio rasvjete koji služi ukrašavanju objekata ili prostora, stvarajući pritom posebne svjetlosne efekte. U grupu ekorativne rasvjete spadaju  podne svjetiljke, stolne svjetiljke, zidne svjetiljke, viseće svjetiljke te…..


Energija i dekorativna rasvjeta

Ima li šta bolje nego nakon napornog radnog dana doći kući u jedan potpuno novi svijet koji vas obnavlja, puni energijom i inspiriše? Ili još bolje, imati takav prostor na svom radnom mjestu?Ako želite promjenu u svom životnom ili……


Šta je LED rasvjeta?

Uopšteno: Led-rasvjeta prvi put je konstruisana u SAD-u,u Silicijskoj Dolini.Ona nema pomične dijelove ni lomljiva stakla. Takodje ne sadrži živu,kao ni otrovne plinove.Glavna karakteristika led-rasvjete je mala potrošnja električne……


Vaš dom!

Kao i sve druge varijante dekoracije tako i rasvjeta ima jednaku važnost u uređenju Vašeg doma. Ima više stvari koje mora da uradi ali glavne dvije su:  ostvariti učinkovito i zdravo osvjetljenje, ali i biti dekorativni element doma.Glavni problem……


Fluorescentna rasvjeta

Fluorescentna rasvjeta se u poslednje vrijeme slabije razvija jer su se prozvodjači okrenuli razvojima LED rasvjete. Do danas su se razvile i na raspolaganju su zaista visoko kvalitetne fluo cijevi, koje imaju veliku…..